Square
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.
Evenementenreeks Evenementenreeks: Expositie “BuitenGewoon”

Expositie “BuitenGewoon”

5 oktober 2022 - 13:00 - 17:00

Gratis

BuitenGewoon – Iris Duchateau

Van 18 september tot 23 oktober opent het Franz Pfanner Huis op Park Klein Vink in Arcen de deuren voor de tentoonstelling “BuitenGewoon” met olieverfschilderijen van Iris Duchateau.

Iris vangt het verhaal van een individu of landschap in verf op het doek. De verhouding van de mens tot de natuur vormt een terugkerende thematiek. De werken van Iris worden niet enkel bepaald door verwondering over de kracht en kwetsbaarheid van mens en natuur. Op specifieke momenten of plaatsen is de natuurervaring harmonieus. Alsof de natuur een stukje van zichzelf blootgeeft, wat resulteert in toenadering tussen mens en natuur. In haar verbeeldingen van natuur geeft Iris uitdrukking aan het karakter van landschappen en de voortdurende verscheidenheid aan beleving van natuur.
Ook in haar figuurstukken en portretten streeft Iris naar het vangen van de persoonlijkheid of het gemoed van mensen. De beeltenissen zijn altijd een uitdrukking van de ervaring van de kunstenaar. Je zou Iris een moderne romanticus kunnen noemen.

Iris werkt nat in nat op het doek of paneel, zoals de impressionisten. Haar handschrift kenmerkt zich door vlekken en lijnvoering, die van dichtbij haast abstract lijken. Wanneer je afstand neemt tot de werken doemt een landschap of mens op. Je herkent een Duchateau aan haar eigenzinnige toets, dynamiek in de voorstellingen en expressief kleurgebruik.

Vanaf 2008 zijn de schilderijen van Iris te zien op exposities en tentoongesteld in diverse galerieën door heel Nederland. Iris volgde masterclasses bij Peter Smit en Sam Drukker.
Haar familie van vaders kant komt van oudsher uit Limburg, waar nog altijd familieleden wonen in Maastricht en Arcen. Ter gelegenheid van deze ten-toonstelling vereeuwigde Iris verschillende herkenbare plaatsen in Arcen op het doek. Ook schilderde ze series werken van het Franse en Scandinavische landschap en de Alpen.

De tentoonstelling is te zien op zaterdag, zondag en woensdag van 13.00 tot 17.00 uur. Entree vrij, giften zijn welkom.

De officiële opening vindt plaats op zondag 18 september om 11.30 uur. Zie voor meer info www.irisduchateau.nl en/of www.franzpfannerhuis.nl

Het is de laatste expositie onder verantwoordelijkheid van de stichting Franz Pfanner Huis in deze locatie vanwege de opzegging van het gebruik van deze locatie per 1-1-2023.

Gegevens

Datum:
5 oktober 2022
Tijd:
13:00 - 17:00
Serie:
Kosten:
Gratis
Evenement Categorie:
Site:
www.franzpfannerhuis.nl

Organisator

Franz Pfanner Huis
E-mail
franzpfannerhuis@home.nl
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Franz Pfanner Huis, Park Klein Vink, Arcen
Klein Vink
Arcen, Nederland
+ Google Maps
Telefoon
077-4732279
Bekijk de site van Locatie