Historie door 2 dorpen

Square

Al jaren zijn de leden van de Historische Kring Broekhuizen en Broekhuizenvorst aan de slag om het historisch erfgoed van Broekhuizen, Broekhuizenvorst, Stokt, Ooijen en zijn bewoners te verzamelen en toegankelijk te maken.
Nu Horst aan de Maas in alle kernen terugkijkt naar 800 jaar geschiedenis, maakt de Historische Kring een aansprekende selectie uit het eigen materiaal. Van 12 t/m 14 oktober wordt dit tentoongesteld in BWV de Schakel. Ook zijn leden van de Kring aanwezig om een toelichting te geven en vragen te beantwoorden.
Aan de orde komen onder meer:
– Een 800 jaar oude akte (wel heel toepasselijk)
– Een overzicht van de plaatselijke kastelen
– De geschiedenis van de bakkerijen
– Wat is er gebeurd de cafés en brouwerijen
– Wat waren de grootste rampen
Dit alles geeft een interessante en ook verrassende inkijk in de ontwikkeling van de dorpen en haar mensen door de eeuwen heen.
Omdat ook 75 jaar bevrijding wordt gevierd, kan uiteraard niet voorbij worden gegaan aan de tweede wereldoorlog. Een centrale plek krijgt een maquette waarop de oorlogshandelingen te zien zijn rond kasteel Broekhuizen, eind 1944. Deze maquette die door Wies Peeters is vervaardigd, was voor het laatst ca. 20 jaar geleden te zien, en zal voor vele bezoekers een nieuw beeld geven van de oorlogssituatie.
De expositie is zowel interessant voor de eigen inwoners, maar zeker ook voor bezoekers van naburige dorpen, die een betere indruk willen krijgen van Broekhuizenvorst, Broekhuizen en haar inwoners.

Contactpersonen Historische Kring:
Jeu Derikx, tel 077-4632194 jeuderikx@gmail.com
Martha Thijssen, tel 077-4632797 jha.thijssen@home.nl