Bevrijding Melderslo

Square

Melderslo is bevrijd op 23 november 1944. Dit gaan we bij Museum de Locht uitgebreid herdenken op 26 november.
Iedereen kent het verhaal van de Engelse bren carrier die van Melderslo kwam en bij het kapelletje Stokt stopte en met de bewoners contact had. De Duitsers zaten nog in het kasteel en hebben dit gezien. Daags daarna hebben ze een aantal boerderijen en huizen uit wraak in brand gestoken. Op 26 november a.s. zijn er weer een groot aantal legervoertuigen uit die tijd bij de Locht opgesteld. Dit zoals ze toentertijd ook ongeveer gestaan moeten hebben voor de opmars. We vieren dan de bevrijding van Melderslo. Naast deze voertuigen is er een zendinstallatie. Er worden lezingen gehouden door Hans Steenmetz , de kenner bij uitstek van wat er zich toen in deze streek heeft afgespeeld. De bevrijders worden door de schoolkinderen ingehaald op de voertuigen.
Er is erwtensoep te koop op het terrein en diverse andere stevige kost.
Er zijn doedelzakspelers en de “Andrew Sisters”zullen liedjes uit die tijd ten gehore brengen. Ook is er een tentoonstelling met foto’s en platen uit de oorlogstijd.
Dus zeker de moeite waard om een middag bevrijding mee te vieren.
Toevallig worden er dan ook bij de Locht pepernoten en speculaas gebakken. Het zou zo maar kunnen dat zwarte Piet nog even aan komt.