Winterconcert Con Brio op zondag 2-2-2020 met medewerking van zangvereniging Vriendenkring uit Steijl

Square

WINTERCONCERT CON BRIO
Op zondag 2-2-2020 is het zover………..
Op die dag organiseert de gemengde zangvereniging CON BRIO haar WINTERCONCERT.
De uitvoering vindt plaats met medewerking van zangvereniging “VRIENDENKRING” uit Steijl, met als dirigent Jan Mertens, alsmede een vierkoppig saxofoonensemble, wat onder leiding staat van Geert Nellen.
De uitvoering vindt plaats in zaal “De Brouwer” in Het Brouwershuis, gelegen aan de veerweg te Broekhuizen.
De aanvang van het concert is om 14:00 uur en de entree is vrij.
Veel van de stukken welke gezongen en/of gespeeld worden hebben een verbinding met de winter, vandaar de benaming van het concert.

Het voorstellen van Con Brio zal waarschijnlijk niet nodig zijn, maar wat de andere deelnemende groepen betreft ligt dat een beetje anders.
Vandaar dat hieronder alvast een korte introductie wordt geschetst van de “Vriendenkring” uit Steijl.

ZANGVERENIGING VRIENDENKRING STEYL.
Op 4 juli 1883 werd in ‘t sjoenste plaetske’ Steyl binnen de toenmalige schutterij St. Sebastianus een mannenkoor opgericht door en voor mannen van 18 jaar en ouder, die bij het uittrekken van de schutterij marsen zongen. Spoedig vond een groep het zingen belangrijker dan het schieten en zo ontstond Vriendenkring. Aanvankelijk een ‘onderonsje’ van vrienden, onder leiding van de kerkorganist eenvoudige liedjes zingend na de zondagse Hoogmis.
De besloten Vriendenkring groeide uit tot een volwaardige vereniging, die contacten aanknoopte in de eigen regio en het naburige grensgebied.
Vriendenkring is het oudste mannenkoor van de gemeente Venlo.
In de eerste bestaanshelft ontving de vereniging regelmatig grote aantallen muziek- en zangverenigingen, die goed opgezette festivals graag bezochten.
Na de oorlog gaf men met grote regelmaat concertuitvoeringen met symfonieorkest en bekende solisten.
Op organisatorisch gebied verwierf men in de loop der jaren een uitstekende naam.
Enkele bijzondere onderscheidingen vielen het koor in de loop der jaren ten deel zoals de Zilveren Erepenning van Koningin Beatrix en de zilveren medaille van Paus Johannes Paulus II.
Tussen 1972 en 2015 ondernam Vriendenkring negen buitenlandse concertreizen naar 8 landen binnen Europa en Israël.
In een nieuwe tijd weet het koor een goede mix te vinden tussen bekend en nieuw repertoire.
Bij de concertuitvoeringen werkt men regelmatig samen met zowel vocale, als instrumentale jonge aankomende solisten.
Vriendenkring telt momenteel 67 leden, waarvan 63 actieve zangers.

Het Steyler mannenkoor staat sinds 4 juli 2019 onder de muzikale leiding van Jan Mertens.

Jan Mertens is geboren in 1968, gehuwd en woonachtig in het Belgische Lanaken . Hij begon zijn muzikale studies aan de Muziekacademie van Lanaken waar hij achtereenvolgens notenleer, dwarsfluit, piano, harmonieleer, saxofoon, klarinet, zang en jazzarrangementen studeerde. Daarna studeerde hij Ha-Fa-Bra aan het Lemmensinstituut te Leuven. Vervolgens studeerde hij aan het Brussels conservatorium waar hij zijn eerste prijs dwarsfluit en kamermuziek behaalde en slaagde als uitvoerend musicus. Aansluitend behaalde hij aan het conservatorium te Maastricht zijn praktijkdiploma koordirectie.
In het dagelijks leven is Jan leraar aan de muziekacademie van Lanaken waar hij dwarsfluit, piccolo en kamermuziek doceert.Daarnaast is hij dirigent bij De Leudalzangers te Heythuysen, ‘t Maasbrees Mannenkoor, fanfare St. Barbara in Sittard-Sanderbout en staat ook op de bok bij Koninklijke Harmonie St. Hilarius te Bierbeek.