Expositie “Kerst in oosterse sfeer met iconen en Oost-Europese kerstgroepen”

Square

Kerst in oosterse sfeer

In de dagen rond Kerstmis brengt het Franz Pfanner Huis in Park Klein Vink in Arcen een sfeervolle tentoonstelling met iconen van de hand van kunstenares Liesbeth Smulders-Groot en haar cursisten. Ook zijn er kerstgroepen afkomstig uit Oost- Europa uit de verzameling van pastoor Ruud Verheggen te zien.
Liesbeth Smulders uit St. Anthonis is door een cursus kunstgeschiedenis die zij volgde, ruim twintig jaar geleden in aanraking gekomen met iconen. Na het volgen van lessen heeft zij zich het proces van het op de traditionele manier schilderen van iconen eigen gemaakt. Ze geeft deze kennis op haar beurt weer graag door aan haar cursisten.
Pastoor Ruud Verheggen die in 2019 van Meerlo verhuisde naar Eijsden, was als kind al gefascineerd door de kerststal. Op achtjarige leeftijd kreeg hij zijn eerste kerstgroep, die in de jaren die volgden uitgroeide tot een verzameling van meer dan 600 groepen, die in zijn leven een steeds grotere rol ging spelen. Tegenwoordig houdt Pastoor Verheggen zich bezig met het verzamelen van kerstgroepen, die hoofdzakelijk bestaan uit natuurlijke materialen en bij voorkeur elementen bevatten die herkenbaar zijn voor het land van herkomst. Hij heeft groepen uit de hele wereld verzameld waarbij voor deze tentoonstelling in combinatie met de iconen, een keuze is gemaakt uit groepen afkomstig uit onder andere Rusland, Oekraïne, Roemenië en Slovenië.
De tentoonstelling is geopend van 13.00 tot 17.00 uur op 18,19, 22 en 26 t/m 30 december 2021 en op 1 en 2 januari 2022. Entree is vrij, giften zijn welkom.
Er kunnen vanwege de coronamaatregelen slechts 20 bezoekers tegelijk de expositie bezoeken om voldoende afstand te kunnen houden. Een geldig coronatoegangsbewijs en het dragen van een mondkapje zijn verplicht.
Zie ook: www.liesbeths-ikonen.nl en www.franzpfannerhuis.nl

FP-Expositie-kerst-adv-0.jpg Afbeelding2-1.png