CANTO OSTINATO – TOPCONCERT MET KLOKKEN EN VLEUGELS

Square

Tijdens het Zomeravondconcert op 5 augustus om 20.15 uur spelen de pianisten Sandra en Jeroen van Veen samen met beiaardier Frank Steijns het bekende Canto Ostinato van Simeon ten Holt in een bijzondere bezetting. Het concert vindt plaats in de openlucht op het voorplein van Kasteel Arcen, Lingsforterweg 26, Arcen.

Canto Ostinato, gecomponeerd door Simeon ten Holt in de jaren 1976-1979, is geen compositie die van A tot Z vastligt, maar een ‘vrije’ vorm van een aantal maten die de spelers naar eigen inzicht kunnen herhalen. Het stuk bestaat uit 106 secties waarin vooral melodie en de klank belangrijk zijn. Het concert lijkt haast een ritueel, waarbij het resultaat elke keer anders is. Bij Canto Ostinato bestaat geen leiding. Het stuk leidt als het ware zichzelf en het is de taak van de musici het stuk in juiste muzikale banen te voeren, waarbij zij ook afgaan op elementen van buitenaf: de akoestiek, het publiek en de sfeer.
Beleef Canto Ostinato ter plaatse op 5 augustus in een versie voor
2 vleugels en carillon, een combinatie die al eerder klonk in o.a. de Stadsgehoorzaal in Leiden en de Fokkerterminal in Den Haag.

Sandra en Jeroen van Veen studeerden aan het conservatorium in Utrecht. Zij speelden verschillende keren in Het Concertgebouw en op bekende podia in tal van Europese landen, waaronder Rusland. Ook speelden zij in Canada en de Verenigde Staten. Hun eerste cd wijdden zij aan Canto Ostinato. De opname was volgens de componist zelf de beste vertolking.

Frank Steijns studeerde in Leuven viool, muziektheorie en orkest-directie en volgde de opleiding tot beiaardier aan de Koninklijke Beiaardschool in Mechelen. Hij is stadsbeiaardier van Maastricht, Heerlen en Weert en speelt viool in het Orkest van André Rieu. Ook speelde hij solo tijdens de Rieu Wereld Tour op zijn mobiel carillon van 43 klokken. Door naast klassieke ook populaire muziek op carillon te brengen en concerten te geven samen met orkestband, synthesizers en andere instrumenten, weet hij ook de jeugd bij de beiaard te betrekken.

Bij kans op regen wordt het concert geannuleerd. Dit wordt op onze site en via de mail (voor gereserveerde plaatsen) bekend gemaakt.

FP-concert-kopie-3.jpeg