De STEM van……… Jacques Janssen

Square

De STEM van…….. Jacques Janssen (bas)

Ik zing graag, ik vind het heerlijk. Toch kom ik niet uit een muzikaal gezin. Behalve een zus die bij een koor zong, was niemand geïnteresseerd in zingen. En we hadden een gezin met acht kinderen! We hadden thuis een café/dancing en dat was het stamhuis van de fanfare. Die repeteerde bij ons en ik heb ooit nog eens het vaandel gedragen, toen ik een jaar of 12 was. Later ben ik met een heel ander genre zangmuziek in aanraking gekomen. Het gregoriaans! Ik ben namelijk een tijdlang op het seminarie geweest, want ik wilde missionaris worden. Uitgezonden worden naar exotische landen, dat leek me een mooi avontuur! Maar ik ben niet verder gegaan in die richting. Toen ik het seminarie verliet, haakte er met mij een hele groep studenten af. Het was een grote uittocht.
In Broekhuizenvorst ben ik door tussenkomst van Riek Heuvelmans samen met Loek Mensink bij het kerkkoor gaan zingen. Thea was toen al lid van Con Brio en omdat het koor mannenstemmen tekort kwam ben ik, alweer samen met Loek, bij deze vereniging gaan zingen.
Toen Loek de laatste jaren stemproblemen kreeg heeft hij afgehaakt. Ik ben nog steeds lid gebleven en toen ik in 2009 met vervroegd pensioen ging heb ik zelfs het voorzitterschap op mij genomen. Ik vind het een hele verantwoordelijkheid om het koor gezond te houden.
Con Brio is een seniorenkoor. Onlangs heb ik deelgenomen aan een korenoverleg en we komen toch allemaal dezelfde problemen tegen. De vergrijzing en hoe het financiële plaatje ingevuld te krijgen. Wat het repertoire betreft kan de lat niet meer al te hoog worden gelegd. Bij ons speelt Marcel daar goed op in.
Voor Con Brio is het een tegenvaller dat de rozenfeesten in Lottum zijn opgehouden. Daar waren om de twee jaar toch heel wat van onze leden actief, waarbij we een aardige duit in onze verenigingskas aan over hielden. Maar van de andere kant, onze leden worden ouder en kunnen geen grote lichamelijke inspanningen meer aan. De potgrondactie combineren met de papieractie afgelopen jaar was een succes.
Het is óók best moeilijk een goed en voltallig bestuur bijeen te krijgen. Gelukkig hebben wij nu een actief en enthousiast team. Samen met de leden slepen we het koor deze coronacrisis wel door! Ik vind het heel bemoedigend dat, ondanks de beperkingen, elke donderdagavond zo veel mensen aanwezig zijn. Niet allemaal tegelijk, maar elke partij apart is toch goed bezet. Natuurlijk zijn er wel enkele leden die voorzichtig zijn en liever thuisblijven. Dat is hun goed recht en er komt wel weer een tijd dat we compleet zijn.
Tegen Kerstmis zou mooi zijn. Ik heb laatst nog met de koster van Broekhuizen besproken of we wellicht een kerstconcert kunnen geven. Dat lijkt een goede mogelijkheid. Iets om naar uit te kijken dus. Met zijn allen gaat het ons echt wel lukken om Con Brio in leven te houden!